Ателие 313

АКЦИЯ IN

 

АКЦИЯ IN се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Ръководител: Петър Пашов

Асистент-режисьори: Ваня Борисова, Добромила Димитрова, Денис Симеонов


 

 

IN е интерактивна мултижанрова творческа акция на млади режисьори, сценографи, актьори, художници, поети, музиканти в пространството на Ателие 313 и в открита градска среда. Събитието е отворено за граждани и гости на столицата, студенти, специалисти от различни сфери. Проектът отговаря на необходимостта от нов канал на комуникация, от търсенето на нови форми на изпълнителския акт, от консолидиране на независимото пространство, от дискусия върху неговите общи процеси.
Инциативата е „наследник” на проекта „Творчески срещи” и овладява опит в сферата на алтернативната култура и пространства в периферни градски райони-автономни центрове за свободна, извънинституционална изява.

Салонът, сцената и фоайетата на Ателие 313 се превръщат в старинен, порутен театър със стени и тавани, по които изникват чудати изображения със златни тромпети, птицата „феникс”, крилати демони и музи - отломки, ръждясали скели, изгнили талпи, висящи въжета, старинни завеси от плюш и кадифе, изкривени от времето огледала - и в изоставения храм на Мелпомена духът на миналото намира своето убежище и съживява славните бляскави времена. Човекът обикаля върху останките от цивилизацията, философства и сънува мъртвото минало, загубените славни времена на театъра, бълнува отдавна забравени спектакли, персонажи, овации, смесва

минало и настояще и сънят става по-реален от самата дайствителност. IN e пърформанс на пространството, заимстващ архитектурната даденост, историята и мисията на Ателие 313 и ги трансформира в сценична среда и идейна основа на акцията.