ПРОГРАМА “ПОРАСНАЛИЯТ ЗРИТЕЛ В КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР”

 

Освен към заглавия от световната литература за деца, театърът се насочва към представления за възрастни – непозната за българския зрител форма, откриваща безкрайни възможности пред артистите, предизвикателства и провокации към творческото мислене. В своите спектакли «Ателие 313» изследва многообразието от форми и средства на кукления театър, търси допирните точки и синтеза с други изкуства – музика, танц, кино. Представленията за възрастни «Майстора и Маргарита» по Михаил Булгаков, «Кентървилският призрак» по Оскар Уайлд, «В края на Ноември» по Туве Янсон, «Мечтата на пътуващия актьор» от Съни Сънински утвърждават «Ателие 313» като лаборатория експериментираща с нови изразни средства, жанрове, стилове, методологии.

От лятото на 2008 година в театъра започват работа екип от 7 млади професионалсти, абсолвенти от НАТФИЗ, възпитаници на доц. Петър Пашов и доц. Жени Пашова. В своята творческа платформа те защитават традициите на българската школа и следват модерните течения в световния куклен театър. Стремят се да защитят престижа на кукленото изкуство и да продължат високите художествени търсения на своите учители.

От Ноември, 2008 година в своята програма «Възрастният зрител в кукления театър», «Ателие 313» ще представя пред софийската публика най – утвърдени куклени спектакли за възрастни, получили признанието на публиката на фестивали у нас и по света. С тази инициатива екипът се надява да утвърди театъра като център, провокиращ нови търсения и идеи в кукленото изкуство, като независимо артистично пространство, свободно от конюктурата, запазено за театрални експерименти, за истинския професионализъм и талант.